Autor článku

Lidovci jsou proti megalomanské přestavbě plaveckého bazénu v Příbrami

Příbramský akvapark nebude stát 125 případně 250 milionů korun v dražší variantě jak tvrdí příznivci přestavby. V důsledku předpokládaných víceprací může být jeho rekonstrukce třeba o deset nebo dvacet nebo i více milionů dražší. V tuto chvíli je zcela jisté, že zařízení bude provozně ztrátové. To se dá již dopředu odhadnout podle zkušeností jiných českých a moravských měst s podobnými typem projektů. A na jeho rekonstrukci tak vydělá pouze dodavatelská stavební firma, zato město Příbram jej bude muset zařízení dlouhodobě dotovat.
Podobně se také nenaplní optimistická očekávání o počtu návštěvníků aquaparku. Z našeho pohledu je tento předpoklad obhajující celou investici, silně nadhodnocený. A navíc vzhledem k neexistující infrastruktuře parkovacích míst pro návštěvníky aquaparku, také velmi problematický. Naše úvahy vychází ze zkušeností radních a zastupitelů sousedního města Beroun, které je stoprocentním vlastníkem městského aquaparku. Toto zařízení je od svého vzniku ze strany města Beroun každoročně dotováno částkou 12 milionů korun. Ani výhodná poloha města směrem k Praze a jeho obyvatelům nezajistila provoz aquaparku bez ztráty.
V případě Příbrami k tomu musíme připočítat splátku jistiny a úroků z vysokého úvěru na vstupní investici, které zcela určitě „deklasují městský rozpočet a jeho rozvojové programy“. Inženýrská a ekonomická příprava výstavby příbramského aquaparku proto nebudí v lidoveckých kandidátech do městského zastupitelstva důvěru.
Tento příklad ukazuje, že městu Příbram schází dlouhodobá vize jeho rozvoje, zejména z pohledu strategických investic. Nejenom při financování sportovních staveb, ale také při přípravě nové bytové výstavby, dopravních, školských a kulturních staveb.
Proto kandidáti KDU- ČSL podporují pouze „úspornou variantu rekonstrukce plaveckého bazénu a odmítají jakékoliv úvěrové zatížení města v souvislosti s rekonstrukcí aquaparku. A v případě potřeby jsou připraveni iniciovat městské referendum o zastavení této „zbytné“ investice.
 
Mgr. Josef Vacek

Kandidát č. 3 KDU- ČSL do městského zastupitelstva v Příbrami

Foto: aktualne.cz

Nové články
Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Přidat recenzi
Příbram se potýká s celou řadou těžkostí – chybí dostupné bydlení, kapacita...
Číst více
Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Přidat recenzi
Během svého života jsem nasbírala řadu zkušeností. Sama jsem s manželem vyc...
Číst více
Obnovme stará dětská hřiště

Obnovme stará dětská hřiště

Přidat recenzi
V Příbrami je poměrně hodně dětských hřišť. Mnohé vznikly poměrně nedávno, ...
Číst více