Autor článku

KDU- ČSL dlouhodobě požaduje uzavření všech heren na celém území města Příbram

KDU-ČSL nesouhlasí s postupem koaličních stran ANO a TOP 09, které úplný zákaz hazardu na začátku volebního období 2014 prosazovaly, ale následně nedokázaly svůj slib příbramským občanům splnit. A naopak, kladně se vyjádřily ke vzniku dvou nových kasin v restauraci Na chmelnici v Příbrami IV a bývalé Jihočeské restauraci v Příbrami VIII.

Peníze prosázené v hazardu chybí v místní ekonomice. Příbram by určitě vypadala lépe, pokud by peníze naházené do automatů byly utraceny za zboží u zdejších obchodníků nebo za služby místních živnostníků a řemeslníků. Není tajemstvím, že významná část gamblerů si opatřuje peníze na hraní kriminální cestou. Nejčastěji podvodem, ale také krádežemi, prostitucí, prodejem drog. Mnozí z patologických hráčů si také půjčují a následně se ve spirále zadlužují. K hazardu se tak v Příbrami přidává další lukrativní obchod, s dluhy a se zadluženým majetkem. V tomto oboru existuje přímá úměra, čím více heren, tím více hráčů a sociálních nákladů (podpora v nezaměstnanosti, podpora sociálně slabé rodině, léčba závislých, doprovodná kriminalita a další). Kontroly povolených heren v Příbrami v roce 2015 ukázaly, že přibližně čtvrtina návštěvníků byli příjemci dávek hmotné nouze (dávky hmotné nouze přitom pobírají přibližně 4 % dospělé populace ČR). Většina (91,5 %) patologických hráčů měla v roce 2015 velké dluhy, případně se dostala do osobního bankrotu.

Příbram, podobně jako jiná města tak stojí před rozhodnutím, zda herny úplně zakázat (a o peníze z hazardu ve výši cca 25 mil. Kč přijít). Je to rozhodnutí nelehké, nicméně se domnívám, že právě nové městské zastupitelstvo může tento krok udělat. Na základě dobré místní znalosti a osobní statečnosti je třeba tento typ hazardu z města vyhnat. Podobně jako to v nedávné minulosti učinili zastupitelé měst Dobříš a Sedlčan. Příbramští lidovci jsou připraveni tento krok podpořit.


Mgr. Josef Vacek

Kandidát č. 3 KDU- ČSL do městského zastupitelstva v Příbrami

Foto: aktualne.cz

Nové články
Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Přidat recenzi
Příbram se potýká s celou řadou těžkostí – chybí dostupné bydlení, kapacita...
Číst více
Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Přidat recenzi
Během svého života jsem nasbírala řadu zkušeností. Sama jsem s manželem vyc...
Číst více
Obnovme stará dětská hřiště

Obnovme stará dětská hřiště

Přidat recenzi
V Příbrami je poměrně hodně dětských hřišť. Mnohé vznikly poměrně nedávno, ...
Číst více