Autor článku

Úcta Čechů k mrtvým upadá, bude to platit i v Příbrami?

Osobně jsem zklamán z přístupu současného vedení města Příbram k řešení problematiky opravy hřbitovní zdi Březohorského hřbitova v Příbrami- Drkolnově. Zeď je historicky vinou špatné údržby ze strany příspěvkových organizací města, nejdříve Komunálních služeb Příbram a později také Technických služeb Příbram v havarijním stavu.

Město Příbram jako faktický právní nástupce bývalého Městského národního výboru v Příbrami, užívalo bezplatně a bez právního důvodu březohorský hřbitov minimálně od roku 1956 až do roku 2006. Tedy dlouhých padesát let a navíc na základě nezákonného rozhodnutí bývalé Rady MěNV Příbram vedené tehdejším předsedou MěNV Františkem Junkem. A fakticky jedinou významnou investicí ze strany města bylo poskytnutí částky 500 tisíc korun na opravu havarijního stavu hřbitovní zdi v polovině devadesátých let, tedy v období mého starostování . Město Příbram tehdy uznalo svůj historický závazek a investovalo do opravy zřícené zdi u bývalého ZÚNZ cca půl milionu korun.

V roce 2006 za starosty ing. Ivana Fuksy bylo dlouhodobé užívání hřbitova městem Příbram nově legalizováno dvoustrannou smlouvou mezi městem Příbram a Arcibiskupstvím pražským. Důvodem tohoto kroku byla novela zákona o pohřebnictví z roku 2001 a opětná povinnost města zajistit další provozování veřejného pohřebiště.  Podpisem této smlouvy se město Příbram a jeho představitelé formálně zavázali k provádění dlouhodobé a kvalitní stavební údržby této významné funerální památky. Avšak další politické reprezentace z různých důvodů tomuto závazku nedostály a faktický stav památky dospěl k dnešní neutěšené situaci.

Vstřícný krok zastupitelstva města vedeného starostou ing. Jindřichem Vařekou na konci roku 2017, o poskytnutí daru 150 tisíc korun na opravu havarijního stavu, jsem proto vnímal  jako smírné gesto. Jako pokus  řešit patovou situaci vzniklou minimálně padesátiletým neoprávněným užíváním hřbitova ze strany města Příbram. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že Březohorský hřbitov stále velmi výrazným způsobem symbolizuje dějiny našeho města. Zejména proto, že je místem posledního odpočinku jak velkého počtu obětí březohorské důlní katastrofy 1892, tak válečných obětí z období II. světové války. A také mnoha významných báňských odborníků, kteří významným způsobem přispěli k ekonomické prosperitě Příbrami a Březových Hor.

Z tohoto důvodu bych uvítal uvolnění významné finanční investice ze strany města Příbram na provedení celkové a zásadní opravy hřbitovní zdi. Toto politické rozhodnutí by mnozí věřící i nevěřící občané Příbrami vnímali jako finální tečku za neoprávněné bezplatné padesátileté užívání hřbitova ze strany města Příbram. Stejně jako částečnou omluvu za dobovou rezignaci orgánů bývalého Městského národního výboru Příbram na jakoukoliv zásadní údržbu tohoto pietního místa. A zároveň by ho mohli vnímat jako symbolickou tečku za zákazy komunistické moci sedmdesátých a osmdesátých let minulého století (v období předsedů MěNV Příbram Jaroslava Poláka, ing. Josefa Černého a Mgr. Jiřího Machaly), která zakazovala křesťanské pohřbívání do země na obou příbramských hřbitovech. V této době byly totiž mnohé křesťanské rodiny v důsledku „šikanózního“ chování zdejší veřejné moci, „donuceny“ k pohřbu svých zemřelých žehem. Tento krok by zároveň byl nejlepší odpovědí na “marxistickou chytristiku” zvláště komunistických zastupitelů (Mgr. Jiřina Humlová a spol.) o tzv. „nenasytné církvi“ a tzv. „porušování“ platných právních předpisů. Je však smutnou skutečností, že tyto pokleslé názory reprezentují v zastupitelstvu nejenom aktivní komunisté, ale často také politici hlásící se k tzv. „demokratickým stranám“.

Je však si třeba uvědomit , že samotný březohorský hřbitov stále zůstává posvátným prostorem, kde „spí“ mrtví.  A proto je třeba najít racionální řešení vzniklého problému. Jsem přesvědčen, že „pietní tradice“ příbramských a březohorských občanů ke svým „zesnulým“,  jsou stále silnější, než neochota tento problém v rámci  příbramského veřejného života „neřešit“.



Mgr. Josef Vacek

KDU-ČSL Příbram

Pod Haldou 460

261 02 Příbram VII


foto: Autor: Dezidor – Vlastní dílo, CC BY 3.0

Nové články
Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Přidat recenzi
Příbram se potýká s celou řadou těžkostí – chybí dostupné bydlení, kapacita...
Číst více
Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Přidat recenzi
Během svého života jsem nasbírala řadu zkušeností. Sama jsem s manželem vyc...
Číst více
Obnovme stará dětská hřiště

Obnovme stará dětská hřiště

Přidat recenzi
V Příbrami je poměrně hodně dětských hřišť. Mnohé vznikly poměrně nedávno, ...
Číst více